Δικηγόρος Vs Δικαστές - Γραμματείς

Ο Σύλλογος οφείλει να είναι δίπλα στο Δικηγόρο και ενίοτε μπροστά από αυτόν, ασπίδα στα δικαιώματα του. Διότι είναι φορές που ο Δικηγόρος, εν προκειμένω ο «μάχιμος» άλλως «δικαστηριακός», όσο επαρκής κι αν είναι, όσο καλά και να κάνει τη δουλειά του, απαξιώνεται από αυτούς που θα έπρεπε να είναι σύμμαχοι του, τους Δικαστές και τους Γραμματείς. Προφανώς και δεν μιλάμε για το σύνολο της δικαστικής αρχής ή της γραμματείας των δικαστηρίων. Όμως όλοι μας έχουμε αντιμετωπίσει καταστάσεις που μας κάνουν να αναρωτιόμαστε πού πήγε ο σεβασμός προς τον επαγγελματία.
Λόγου χάρη, όλοι έχουμε σίγουρα κάποια απόφαση την οποία περιμένουμε μήνες να εκδοθεί. Πόσοι έχουν τολμήσει να απευθυνθούν στον αρμόδιο Δικαστή;
Όλοι έχουμε δικάσει μία υπόθεση, ενώ αντιλαμβανόμαστε ότι η έδρα μεροληπτεί υπέρ του αντιδίκου μας λόγω προφανούς οικειότητας. Πόσοι αντιδράσαμε;
Όλοι έχουμε δικάσει με δικαστή που μας απαξιώνει έντονα, είναι αγενής έως και προσβλητικός μαζί μας ακόμα και παρουσία του εντολέα μας. Πόσοι από εμάς διεκδικήσαμε τον σεβασμό που μας αξίζει;
Κανένας μας δεν αντιδρά μεμονωμένα, διότι γνωρίζουμε πολύ καλά ότι όποιος το κάνει πιθανότατα θα «τιμωρηθεί» με μία κακή για τον εντολέα του απόφαση είτε θα μπει σε “black list” από τους Δικαστές.
Ακόμα πόσες φορές προσπαθούμε να καλοπιάσουμε ένα γραμματέα για να κάνει τη δουλειά του; Πόσες φορές περιμένουμε μπροστά από τις κλειδωμένες (!) πόρτες των γραφείων των γραμματέων όπου έχουν τα δημόσια βιβλία μέχρι να πάει 9 ακριβώς αγχωμένοι αν θα προλάβουμε να ελέγξουμε αυτό που θέλουμε πριν ξεκινήσουν τα ακροατήρια; Πόσες φορές αναγκαστήκαμε να τσακωθούμε με τον υπάλληλο της γραμματείας; Και πάλι απλά σιωπούμε γιατί φοβόμαστε ότι εάν κάνουμε αναφορά θα μπούμε σε δυσμένεια ή ο γραμματέας –με εύσχημο τρόπο- δεν θα κάνει αυτό που χρειάζεται για να γίνει η δουλειά μας και θα χάσουμε άλλες δύο ημέρες σε ουρές και γραφειοκρατικά ζητήματα.
Ο Σύλλογος οφείλει να προστατεύει τα μέλη του από παρόμοιες συμπεριφορές. Ο Δικηγόρος πρέπει να μπορεί να αναφέρει τα περιστατικά αυτά στο Σύλλογο του, διατηρώντας, εάν το επιθυμεί, την ανωνυμία του. Και ο Σύλλογος πρέπει επιτέλους να απαιτήσει, χωρίς εκπτώσεις, το σεβασμό όλων προς τα μέλη του. Δεν γίνεται ο Δικηγόρος να φοβάται το Δικαστή, δεν γίνεται να φοβάται το Γραμματέα. Δεν είμαστε οι «φτωχοί συγγενείς», είμαστε επιστήμονες. Ο Σύλλογος μας δεν είναι απλός παρατηρητής του “bulling” των μελών του. Είναι παρών στη ζωή του Δικηγόρου.

Η ΠΥΞΙΔΑ αποτελείται από Δικηγόρους που ζουν και γνωρίζουν αυτή την καθημερινότητα των δικαστηρίων, κινείται από και για τα μέλη της και θα μπει μπροστά ώστε ο σεβασμός προς το Δικηγόρο να γίνει συνείδηση σε όλους.
Και επειδή από λόγια έχουμε χορτάσει, ας δούμε τις συγκεκριμένες και άμεσα εφαρμόσιμες προτάσεις της ΠΥΞΙΔΑΣ:
Ο Σύλλογος του νέου προσανατολισμού μας δεν φοβάται να προβεί σε αναφορές και δράσεις κατά παντός υπευθύνου για οποιαδήποτε αναξιοπρεπή συμπεριφορά κατά των μελών του. Πώς θα γίνει αυτό; Με τη σύσταση Επιτροπής αμέσως από το ΔΣ του Συλλόγου, η οποία θα επιληφθεί των θεμάτων αυτών και θα είναι σε συνεχή επικοινωνία με τους λοιπούς φορείς του δικαστηριακού μας βίου.
Αρμοδιότητες της:
Συλλογή αναφορών για περιστατικά μεταξύ δικηγόρων και δικαστικών υπαλλήλων
Συλλογή αναφορών για περιστατικά μεταξύ δικηγόρου και δικαστή
Αναφορά του ΔΣΑ προς την ΟΔΥΕ για συστάσεις προς το συγκεκριμένο μέλος της-δικαστικό υπάλληλο.
Κατάθεση πειθαρχικής αναφοράς του ΔΣΑ προς το αρμόδιο πειθαρχικό όργανο  για άσκηση πειθαρχική δίωξη του μέλους της ΟΔΥΕ, που επέδειξε ανάρμοστη  συμπεριφορά σε δικηγόρο για δεύτερη φορά
Δημιουργία μηχανισμού επίλυσης διαφορών ΔΣΑ με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων για θέματα που προκύπτουν από Δικαστές – Εισαγγελείς, είτε αφορούν στην καθυστέρηση έκδοσης αποφάσεων είτε στην απρεπή συμπεριφορά προς δικηγόρους
Ενεργοποίηση και εξασφάλιση εφαρμογής της Εγκυκλίου ΔΙΑΔΠ/Φ.Β.10/27509, η οποία εξεδόθη επί υπουργίας Κυριάκου Μητσοτάκη και θεμελιώνει την ελεύθερη είσοδο των Δικηγόρων στα Υπουργεία και στα δημόσια καταστήματα κάθε εργάσιμη ημέρα και ώρα χωρίς κανένα χρονικό ή άλλο περιορισμό, και η οποία μέχρι και σήμερα παραμένει ανεφάρμοστη.

Αυτό που μπορεί και πρέπει να αλλάξει είναι η αντιμετώπιση προς το Δικηγόρο που κάνει τη δουλειά του, ασκεί το λειτούργημα του και που αξίζει να του συμπεριφέρονται με σεβασμό και αξιοπρέπεια. Η ΠΥΞΙΔΑ έχει αυτό τον προσανατολισμό και ως Διοικητικό Συμβούλιο του μεγαλύτερου επιστημονικού συλλόγου της χώρας δεν θα δεχτεί εκπτώσεις στην αντιμετώπιση των μελών του. 

                                                                                  ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΥΞΙΔΑ
                                                                                Αλεξάνδρα Ζαβού

Σχόλια

Δημοφιλείς αναρτήσεις από αυτό το ιστολόγιο

ΠΥΞΙΔΑ - ΤΡΙΤΗ ΔΥΝΑΜΗ!!!

ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΒΕΛΤΙΩΣΗ ΤΟΥ ΘΕΣΜΟΥ ΤΗΣ ΝΟΜΙΚΗΣ ΒΟΗΘΕΙΑΣ

Προτάσεις Καθημερινότητας για Ποινικά Δικαστήρια